Kluriga tossor!

Det är alltid lika kul när kunder kommer in med gamla stickade/virkade saker. Denna typ av tossa kom en kund in med, och undrade om vi ville klura ut hur den var gjord. Den var över 50 år gammal och används fortfarande. Så efter några försök, tycker jag att jag fått till den riktigt bra faktiskt. Den brun-gula är stickad med dubbelt garn, en tråd ullgarn och en tråd bomullsgarn i grovlek ca 20 m/st 4 (var och en av dessa trådar har den masktätheten). Den melerade är stickad i ett grovt restgarn i akryl med enkel tråd (den blev lite lösare). Eftersom jag tycker den brun-gula blev bäst så delar jag med mig av beskrivningen till den.

Jag har alltså använt dubbelt garn och strumpstickor 4 mm. Blir riktigt fast och bra. Storlekar: små barn (större barn) dam (herr)
Lägg upp 25(29)31(35) m på en strumpsticka och sticka räta m i ca 21(25)31(35) varv (hälen). Sy ihop baksömmen vid tillfälle.
Övergå till resårstickning 1 rm, 1 am (foten). OBS! Lyft sista m varje varv med tråden framför arbetet. Sticka så lång du vill att foten ska vara. Till min tossa stl 37, stickade jag 22 cm.
Sticka sedan från rätan (tådel, fortfarande resår): 17(19)21(24) m, sticka ihop 2 m, vänd.
Lyft 1:a m fast, sticka 9(9)11(13) m, 2 ihop, vänd.
Fortsätt på detta sätt tills det är slut på sidomaskorna och du endast har de 11(11)13(15) mittenmaskorna kvar.
Här bytte jag färg till gul.
Fortsätt sticka resårstickning över dessa 11(11)13(15) m tills den delen (överdel) mäter lika som underdelen (fram till hälens räta varv). Efter att ha stickat nästa räta varv, fortsätter du med samma garn och plockar upp 23(27)29(33) m utefter hälsidorna. Dela upp maskorna på fler strumpstickor. Nu har du 34(38)42(48) m som du stickar resår 1 rm, 1 am på i ca
4(5)5(6) cm. Avmaska med räta maskor.
Spar gärna sista m, ta en virknål och gör lm som du sedan fäster ihop i första m så kan du lätt hänga upp dina tossor. Fäst trådar och mys i dina nya tossor.

Min tossa väger 61 g, så du behöver ca 100-150 g garn beroende på vilket garn du använder. Toppen att använda restgarner till dessa, och gärna då att en tråd är av ett slitstark garn.

Lycka till 🙂
//Maria

1 reaktion på ”Kluriga tossor!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fyra =

Rulla till toppen