Josefins roliga ruta

I dag fick vi en rolig filt till butiken. Det är Josefin som har hittat på en ruta som går att vrida och vända på olika vis, för att ge filten olika mönster. Jättekul! Så här ser hennes färdiga filt ut, med en retroinspirerad kant.

Och här syns hur rutan går att vrida innan monteringen för att skapa olika mönster, roligt eller hur:

Och här kommer beskrivningen!

Virkad filt med många variationer

Den här rutan är uppbyggd av tre olika färgfält och kan sedan monteras på olika vis för att skapa oändligt många olika mönster. När jag virkat den har jag låtit de garn jag inte använder löpa med, och virkat in dem, för att slippa få så många trådändar att fästa. Vill man kan man naturligtvis ta av garnet vid varje garnbyte. Filten på bilden mäter ca 40 x 50 cm men kan förstås göras större genom att virka flera rutor.

Garn: Onion Fino
Virknål: 4,5

Färger:
Färg 1: Beige (åtgång: 2 nystan)
Färg 2: Brun (åtgång: 2 nystan)
Färg 3: Rosa (åtgång: 1 nystan)

Förkortningar:
fm = fast maska
lm = luftmaska
sm = smygmaska
st = stolpe
dst = dubbelstolpe
lmb = luftmaskbåge

Virka rutan:

Börja med färg 1. Gör 5 lm, slut till en ring med 1 sm

Varv 1: Virka 3 lm (räkna dem som 1 st). Virka 2 st i ringen, 2 lm, 3 st i ringen, 2 lm. Byt till färg 2. Virka 3 st, 2 lm i ringen. Byt till färg 3. Virka 3 st, 2 lm i ringen, sm i den tredje av de inledande lm och byt till färg 1. (Du ska nu ha 4 stolpgrupper om 3 st)

Varv 2: Virka 3 lm (räknas som 1 st), virka 1 st i varje st längs rutans sida. I lmb virka 2 st, 2 lm, 2 st, virka därefter 1 st i varje st längs rutans sida. I lmb virka 2 st, 2 lm, BYT TILL FÄRG TVÅ, 2 st. Virka 1 st i varje st längs rutans sida. I lmb virka 2 st, 2 lm, BYT TILL FÄRG TRE, 2 lm. Virka 1 st i varje st längs rutans sida. I lmb virka 2 st, 2 lm, BYT TILL FÄRG ETT, 2 st, sm i den tredje av de inledande lm. (7 st längs varje sida)

Varv 3: Virka 3 lm (räknas som 1 st). Virka 1 st i varje st längs rutans sida. I lmb virka 2 st, 2 lm, 2 st, därefter 1 st i varje st längs rutans sida. I lmb virka 2 st, 2 lm, BYT TILL FÄRG TVÅ, 2 st. Virka 1 st i varje st längs rutans sida. I lmb virka 2 st, 2 lm, BYT TILL FÄRG TRE, 2 st. Virka 1 st i varje st längs rutans sida. I lmb virka 2 st, 2 lm, BYT TILL FÄRG ETT, 2 st. Virka 1 st i varje st längs rutans sida fram till de första 3 lm. Sm i den tredje av de inledande lm. (11 st längs varje sida.

Varv 4. Virka som varv 2. (15 st längs varje sida)
Ta av och fäst garnet. Virka 20 rutor.

Montering:
Virka samman rutorna med fasta maskor på rätsidan. Försök i möjligaste mån använda samma garnfärg som rutans sidor.

Kant:
Använd färg två

Varv 1: Börja med 3 lm i valfri st från föreg varv. Virka stolpar runt filtens kant. I hörnens lmb virka *2 st, 1 dst, 2 dst* och avsluta varvet med en sm i tredje lm i varvets början.

Varv 2: 1 fm. Hoppa över 2 st, i nästa st virka *4 dst, 3 lm, sm längst upp i den sista dst för att göra en picot, 4 dst*. Hoppa över 2 st, 1 fm i nästa st. Upprepa från början och fortsätt likadant runt filten, gör fm i hörnen. Avsluta med 1 sm i varvets första fm.

Design: Josefin Hammarstedt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 − fem =

Rulla till toppen