Mitt favoritbröd

 

Igår förmiddag tog jag mig lite ledigt och då passade jag på att baka. Jag har ett favoritbröd som jag brukar göra lite då och då när jag får lust. Eftersom det är ett så bra recept tänkte jag dela med mig till er – så varsågod här är det!
Ingredienser:
4 dl havregryn
25 g smör
6 dl kokande vatten
50 g jäst
lite ljummet vatten
1 msk salt
2 msk sirap
5 dl rågsikt (Om man inte har rågmjöl hemma kan det bytas ut mot vetemjöl eller lite grahamsmjöl)
ca 10 dl vetemjöl (Så mycket så att degen blir lagom fast)

Häll kokande vatten över havregyn och smör. Låt det svalna en halvtimme och tillsätt sedan jästen utrörd i lite ljummet vatten. Häll i salt och sirap. Arbeta in rågsikt och vetemjöl.  Låt det sedan jäsa i 30 min. Arbeta därefter ihop degen i bunken och häll sedan ut den i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut den jämnt och dela med kniv i lagom stora fyrkanter. Jäs i 30 min och grädda sen 25 min i 200 grader.
Sen är det klart!
Ha en bra dag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 4 =

Rulla till toppen