Söta babyvantar och strumpor

På mässan i Göteborg förra helgen fick vi ett nystan 1 Class i en av de nya printfärgerna (fg 5) från Mayflower, och då kunde jag inte låta bli att plocka fram stickorna och sätta igång. Eftersom jag inte hade någon beskrivning fick jag sticka på frihand, för jag kunde ju inte sitta sysslolös under hela tågresan hem! Det hann bli ett par små babyvantar och i alla fall en liten strumpa. Här kommer beskrivningen på de allra minsta, och om ni vill göra lite större storlek så kan ni bara sticka lite längre vante och längre fot.

VANTAR: Lägg på strumpstickor 3 mm upp 30 m, fördelat på 4 stickor. Sticka resår 1 rm, 1 am i ca 5 cm. Övergå till slätstickning, och när hela vanten mäter ca 10 cm börjar intagningar på följande sätt: *på sticka 1 och 3 stickas de 2 första m ihop rätt, på sticka 2 och 4 stickas de 2 sista m ihop rätt bakifrån. Gör detta vartannat v tills det finns 16 m kvar. Sätt m från st 1 och 2 på en sticka och m från st 2 och 4 på en annan. Vänd arbetet ut och in, och sticka/avmaska ihop de resterande maskorna*. Gör en till likadan vante.

STRUMPOR: Lägg på strumpstickor 3 mm upp 32 m, fördelat på 4 stickor. Sticka resår 1 rm, 1 am i ca 7 cm. Övergå till slätstickning, och sticka 3 v. Låt nu m på sticka 2 och 3 vila, och sticka slätstickning fram och tillbaka över st 1 och 4 (16 m). Sticka 3½ cm. Nu görs hälen: sticka 11 rm, 2 rm ihop, vänd, sticka 7 am, 2 am ihop, vänd, 7 rm, 2 rm ihop, vänd, fortsätt på detta sätt tills alla sidomaskor är slut. Plocka nu upp 8 nya maskor på var sida, och sticka runt (även st 2 och 3). Vartannat varv stickas de 2 sista på st 1, och de 2 första på st 4 ihop. Gör denna minskning tills du har 32 m igen, och fortsätt tills hela foten mäter ca 8 cm, då du minskar och avslutar på samma sätt som på vanten (*-*). Gör en till likadan strumpa.

Ha det gott 🙂
//Maria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + fjorton =

Rulla till toppen