Tovad mössa

 


För er som funderat över min stora mössa så kan jag berätta att igårkväll körde jag igång tvättmaskinen och i den hade jag lagt min stora stickade mössa i Sandnes Fritidsgarn. Spänningen var olidlig – jag försökte kika under programmets gång om mössan hade förändrats. Det visade sig när tvätten var klar att den hade krympt precis såsom jag hade hoppats! Ifall ni skulle vilja göra en liknande mössa så har jag gjort så här:

Garnåtgång i Sandnes Fritidsgarn: 2 nystan
Stickor: Strumpstickor nr 7

Lägg upp 76 maskor och sticka runt på strumpstickor 1 rät och 1 avig i 5 varv.
Därefter stickas rätstickning runt på strumpstickorna. Öka 8 maskor på första varvet = 84 maskor.
När arbetet mäter 25 cm stickas 2 och 2 maskor tillsammans över hela varvet.
Sticka 3 räta varv. På nästa varv stickas 2 och 2 maskor tillsammans igen och därefter ett vanligt rätvarv. Slutligen stickas ihop 2 och 2 maskor igen varfter man tar av tråden drar igenom de resterande maskorna. Fäst noga.
Nu kommer det roligaste: Tvätta mössan i 40 grader i tvättmaskin med lite tvättmedel. Lägg gärna i en handduk eller något annat tillsammans med den.  Sen är det färdigt. Min mössa blev 20 cm hög. Vill man att den ska bli lite längre så får man öka på några flera varv före minskningarna.

Tyckte det har var så kul så det blir nog en mössa till snart! Ha en bra dag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 7 =

Rulla till toppen