1:a Advent – 27 november

Hej på er alla,
Ni har väl införskaffat materialet, för nu ska vi starta med första uppgiften i årets stickkalender 🙂
Vi börjar med att ta fram det gröna ljusvekegarnet och naturligtvis måste vi börja med att nysta upp garnet till en fin boll. När vi gjort detta så tar vi stickorna och lägger upp 3 m.
Sticka ett rätt varv (avigan).
Sticka 1 rm, omslag, 1 rm, omslag, 1 rm (rätan) = 5 m.
Sticka räta maskor där omslagen stickas räta bakifrån (vridet).
Sticka 1 rm, omslag, 3 rm, omslag, 1 rm = 7 m.
Upprepa på detta sätt med att vartannat v (rätan) göra omslag i var sida innanför kantmaskorna, tills du har 25 m och du ska till på rätan igen.
Byt till röd färg, och sticka på samma sätt i 4 varv = 29 m. Du behöver inte ta av tråden, utan låt den följa med i sidan och snurra ibland med den andra tråden.
Byt till grön i 2 varv med fortsatta omslagsökningar = 31 m.
Byt till röd i 4 v med fortsatta ökningar = 35 m.
Byt till grön i 20 v med fortsatta ökningar = 55 m.
Byt till röd och sticka som följer: 1 rm, omslag, 4 rm, *lyft över 1 rm vriden med tråden bakom arbetet, 3 rm* upprepa *-* och avsluta varvet med 1 rm, omslag, 1 rm = 57 m. Sticka ett rätt varv där de lyfta m lyfts igen med tråden framför arbetet (avigan).
Byt till grön i 2 v med ökningar = 59 m.
Byt till röd i 2 v = 61 m.
Byt till grön och sticka: 1 rm, omslag, 1 rm, *lyft 1 rm vriden med tråden bakom arbetet, 3 rm* upprepa *-* och avsluta varvet med att lyfta en m som tidigare, 1 rm, omslag, 1 rm = 63 m. Sticka ett rätt varv där de lyfta m lyfts igen med tråden framför arbetet (avigan).
Byt till röd och sticka tills det är 3 m kvar och sticka då 2 rm ihop, 1 rm. Alltså inget omslag i slutet längre, istället ihoptagning. Sticka ett rätt varv. Nu kommer maskantalet att ligga på samma hela tiden i och med omslag i början och ihoptagning på slutet.
Byt till grön och sticka 2 varv lika som det föregående röda.
Byt till röd och sticka: 1 rm, omslag, 2 rm, *lyft 1 rm, vriden med tråden bakom arbetet, 3 rm*, upprepa *-* tills det är 3 m kvar och sticka då 2 rm ihop, 1 rm. Sticka ett rätt varv där de lyfta m lyfts igen med tråden framför arbetet (avigan).
Byt till grön igen och sticka 2 varv som tidigare med omslag i början och 2 tillsammans i slutet.

Hej hopp, det blev en lång början men ni har en vecka på er till nästa uppgift 🙂

Ha det gott så återkommer vi om en vecka,
//Maria och Ulla-Britt

Sköntröja


Jaja, man ser ju ut som man gör …

Jag har i alla fall stickat mig en riktig sköntröja i ett av mina favoritgarner Replay. Garnet är i 50% bomull och 50% akryl och är så följsamt och skönt att sticka med. Jag brukar inte tycka om att sticka i varken akryl eller bomull, men det här är ett riktigt bra garn som fler och fler har börjat upptäcka fördelarna med. Passar bra att sticka med allt mellan stickor 3½ upp till 5 mm.
Den här tröjan är stickad från ärm till ärm i ett enda stycke och jag har sedan virkat en kant runt halsringningen. Ärmarna har jag gjort i 3/4 ärm, för det tycker jag om. Beskrivningen kommer att komma i webbutiken så småningom också.

Ni har väl inte missat Årets Julklapp, som 2022 är det hemstickade plagget! Så nu är det hög tid att sätta fart på stickorna för att hinna till jul 🙂

Hoppas ni får en riktigt skön helg,
//Maria

Stickar i Helmi

Det är alltid så himla roligt att sticka i garner man ej testat förut! Just nu stickar jag i ett tunt härligt ullgarn som är en ny bekantskap för mig. Vi har inte haft det i butiken så länge heller, men det verkar uppskattat av våra kunder. Garnet, som är ett ullgarn, heter Helmi och kommer från Teetee. Det ligger på 50 g nystan och ett nystan innehåller 200 m så det är drygt. Jag stickar på en liten babytröja och än så länge stickar jag bara i grått, men så småningom kommer det ett litet mönster på oket. Det hade jag planerat att sticka i vitt, men nu när det går mot december funderar jag ändå på att byta till rött. Tror det skulle riktigt fint. Garnet är väldigt trevligt att sticka med och det blir väldigt mjukt och skönt.
Nu är det inte många dagar kvar till advent och vår kalenderstickning. Så roligt att så många verkar intresserade och vill vara med i år igen!
Ha en fin helg och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Kalenderstickning 2022

Hej på er 🙂

Nu börjar det äntligen bli dags att tänka på vår Kalenderstickning 2022!

I år behöver vi följande:
2 hg Ljusvekegarn https://garnbutikenkilafors.se/produkt/ljusvekegarn-2-2/
Stickor  och virknål 5 mm.
Eftersom det snart är jul så har vi valt 1 hg grönt och 1 hg rött Ljusvekegarn 🙂

I år kommer vi att lägga ut uppgifterna 1:a, 2:a, 3:e, 4:e advent och den allra sista uppgiften kommer torsdagen 22/12. Då kommer projektet att vara färdigt till jul!

Så se nu till att ni har allt hemma för tiden går så fort att vi snart är där 🙂

På återseende,
Mvh
//Maria och Ulla-Britt

Socktober

Oj vad det stickas sockor nu! Sockor i alla möjliga garner med olika grovlekar och färger. Men så kallar vi också oktober för socktober. Själv har jag just stickat ett par i Mellanraggi och det tycker jag är en bra grovlek.  Annars är det ju många andra garner som också frestar att sticka med så det lär säkert bli flera sockor stickade så småningom. Sockor är ju också den perfekta julklappen till alla som inte stickar själva. Det är synd att så många inte vågar ge sig på att sticka sockor och tror att det är så krångligt. Själv vet jag att jag också hade det lite stökigt att få till hälen i början, men med lite hjälp så gick det ju så bra. Sen dess har jag varit fast i sockstickning med jämna mellan rum och tycker att det är bland det roligaste att sticka!
Sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Billys jumper

Så blev den färdig den lilla tröjan stickad i ljuvliga garnet Kos. Beskrivning till Billys jumper finns i häfte 2103 från Sandnes Garn. Modellen stickas uppifrån och ned med rundststickor 5,5 så det går rätt fort. Måste säga att den är riktigt gosig och mjuk! Inte så konstigt eftersom Kos består av mest babyalpacka med lite blandning av ull och nylon. Ett riktigt toppengarn! Nu väntar nya projekt.
Sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Stickar i Kos

En av de yngre modellerna som var med på vår modevisning i augusti blev väldigt förtjust i ett av plaggen hon bar! Det måste man ju så klart göra nåt åt och därför stickar jag nu på en liten tröja i underbara Kos. Kos är en blandning av alpacka, ull och nylon och kommer från Sandnes Garn.   Tröjan stickas med stickor 5,5 så det går undan och flyter på väldigt fint.  Det gör kvällarna i TV-soffan mycket trevliga!
Ha det så fint och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Sticka disktrasa

När man ständigt får restgarner kvar efter alla olika stick och virkprojekt är det kul att ibland sticka nåt litet. Efter en virkad grytlapp i Viking Vår blev det så klart en del garn kvar och det räckte precis till en stickad disktrasa. Viking Vår finns i en massa härliga färger, men det går så klart att sticka disktrasor i en massa olika garner.

DISKTRASA i Viking VÅR

Garnåtgång:  Ca 30 g Viking Vår      Stickor: 4½ mm

Lägg upp 36 maskor och sticka tre räta varv. Därefter stickas de tre yttersta maskorna i vardera sidan räta. Nu stickas som följer: *3 rm, 3 am* som upprepas hela varvet. Sticka som m visar i 4 varv, och byt sedan plats och sticka *3 rm, 3 am* i 4 varv. Då blir det ett fint rutmönster. Fortsätt så tills arbetet mäter 19 cm, då de följande tre varven stickas räta. Avmaska och fäst tråden.

Ha en fin dag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

 

Färdigstickad

Nu är den lilla babykoftan som jag stickat på färdig! Den är stickad i ett garn som fanns hemma i restlådan – ett sockgarn egentligen. Tycker att det blev rätt bra med det randade garnet till en liten kofta. Nu är det bara knapparna som ska sys i. Idag har vi äntligen Stickkafé här i butiken och redan har det anlänt flera kända ansikten. Så himla roligt att se alla igen! Tror det här blir en riktigt rolig dag.
Sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Modevisning

I lördags var det ingen vanlig lördag utan det var den dagen då vi äntligen kunde ha modevisning! Det blev en jättemysig dag med massor av glädje. Vi har så fantastiska tjejer som hjälper oss att visa stickade modeller. Så trots att regnet hängde i luften lyckades vi att visa upp stickade plagg utanför butiken mellan skurarna.  Nu dröjer det ett år till nästa gång, men det här lever på länge.
Sticka lugnt!
//Ulla-Britt