Färdiga ponchon

Ponchon

Se så glad jag är över att ponchon är färdig! Snabbt och lätt gick det att sticka denna, och riktigt skön att dra på sig. Här nedan kommer den enkla beskrivningen på ponchon i Dolce Mohair. Stickor nr 7 behövs (jag använde rundsticka 60 cm), och 4 nystan garn.

Lägg upp 105 m, och sticka mosstickning (1 rm, 1 am) i ca 7 cm. Övergå till slätstickning, förutom på de yttersta 6 m i var sida som stickas i mosstickning. När arbetet mäter 9 cm börjar mönsterstickning vart 4:e v på rätan, i mitten av arbetet:
*De 2 m före mitten stickas ihop, 1 oms. Fortsätt med slätstickningen. Mönstervarv stickas på vart 4:e varv, däremellan stickas slätstickning. Nästa mönstervarv:
**Tre m före oms (från förra mönstervarvet), sticka ihop 2 m, oms, 3 rm, oms, lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta över. Fortsätt flytta ut omslaget åt sidorna hela tiden.

/ = lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta över         O = Omslag           X = 2 rm ihop

Mönster:
*6 moss, 46 rm, OX, 45 rm, 6 moss  =  Börja här (rätan, från höger)
3 v slätstickning
**6 moss, 43 rm, /O, 3 rm, OX, 43 rm, 6 moss
3 v slätstickning
6 moss, 41 rm, /O, 7 rm, OX, 41 rm, 6 moss
3 v slätstickning
6 moss, 39 rm, /O, 11 rm, OX, 39 rm, 6 moss, osv….

Samtidigt med 9:e mönstervarvet, börjar du med ett till mönstervarv i mitten. När arbetet mäter 46 cm, stickas mosstickning över de mittersta 11 m i 4 cm. Därefter avmaskas den mittersta m, och arbetet delas. Sticka båda sidorna samtidigt (med ett nytt nystan på ena stycket). Fortsätt med de 5 m mosstickning på sidorna om halsen. Ta ihop de 2 första m mot halsen vartannat v 3 ggr, och flytta ut m med mosstickning så det hela tiden är 5 m. När halsringning från delningen mäter ca 20 cm, läggs 7 (samma antal som avm) nya m upp mellan styckena och de stickas ihop igen. Halva arbetet är gjort. Nu vänder hålvarven så du går inåt istället för utåt resten av arbetet, så det blir lika mönster både fram och bak. Sticka mosstickning över de mittersta 17 m i 4 cm, därefter stickas de i slätstickning. När arbetet är lika både fram och bak, avmaskas alla m löst.

Nu kan man sy ihop en bit i sidan, eller låta ponchon vara öppen. Man kan också (om det finns garn över) göra fransar i nederkanten.

Ha en finfin dag 🙂
//Maria

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem − 2 =

Rulla till toppen