Babykofta i ett stycke

x080

Hej

Nu är det verkligen länge sedan jag lade ut något här i bloggen, så det är verkligen på tiden nu!

Jag har just blivit färdig med en liten babykofta, som jag stickat i ett enda stycke. Den har jag stickat i det mjuka och sköna garnet Easy Care Big från Mayflower, som är i 100% ull som både kan maskintvättas och torktumlas!
Jag tänkte här dela med mig av beskrivningen till den minsta storleken 0-3 månader:
Du behöver jumperstickor och virknål 4½ mm och 3 nystan av garnet. Läs igenom beskrivningen innan, så du inte missar något moment.

Börja med båda framstyckena och med 2 nystan.
Lägg upp 27 m av ett nystan och sedan 27 m med andra nystanet (på samma sticka). Sticka mosstickning 1 rm, 1 am i ca 7 cm. OBS! För att få en snygg framkant så på slutet av varje varv läggs tråden framför arbetet och sista maskan lyfts över. I början av varvet stickas första m rätt i bakre maskbågen. Vid 2 cm görs ett knapphål på höger framstycke innanför 3 m (omslag, 2 ihop). Gör sedan knapphål med 4 cm mellanrum sammanlagt 5 ggr.
Efter dessa 7 cm med mosstickning övergår man till slätstickning, utom på de yttersta 7 m (framkant, mot mitten) i var sida som fortsätter att stickas i mosstickning.
Vid 17 cm läggs 27 nya maskor upp för ärmar på följande sätt:
Rätsidan: sticka hela första stycket och på andra stycket avslutas det med att lägga upp 27 nya maskor. Sticka på nästa varv de första 13 m i mosstickning (mot handen). Sticka stycket ut + nästa stycke, där det läggs upp 27 nya m i slutet. Sticka där också på nästa varv de yttersta 13 m i mosstickning. Dessa yttersta 13 m stickas i mosstickning under hela ärmstickningen.
Efter 5:e knapphålet stickas 3 v, och därefter avmaskas för halsen 9, 2, 1, 1 på var sida = 41 m kvar på varje stycke.
När arbetet mäter 26 cm, ökas 1 m mot halsen på båda styckena . Öka också lika på nästa varv = 43 m/stycke. På nästa räta varv gör så här:
Sticka första stycket, lägg upp 15 nya maskor, fortsätt sticka med samma nystan över det andra stycket = 101 m (varav 47 är bakstycke). Ta av tråden som inte används.
När arbetet mäter 36 cm avmaskas de 27 ärmmaskorna i var sida, och nu är det bakstyckets maskor kvar. Efter 10 cm (lika som framstyckena) övergår man till mosstickning i 7 cm. Avmaska alla maskor lagom löst.
Sy ihop sid-, och ärmsömmar fäst alla trådar.
Virka 2 v med fm runt halskanten. Sy i knappar. Färdig!

Ha en riktigt skön höst 🙂
//Maria

6 reaktioner på ”Babykofta i ett stycke”

 1. Gun-Marie Nyström

  Underbar liten babykofta, men vilken storlek på stickorna, eller är det en spec. storlek på jumperstickor?

 2. Hej, vilken underbart fin liten kofta. Jag satte igång med stor iver och lust att sticka den igår men kom snabbt på att det fanns ett problem med i bilden, nämligen att det blir som att sticka två delar. Försökte tvinna ihop de olika garnen i mitten, men det blev klumpigt. Ska snart riva upp och försöka sticka lite omlott istället mitt bak, så att jag fortsätter med ena färgen 2 maskor in på nästa färgfält och på andra hållet 2 över på det andra färgfältet. På så sätt blir det lite zick-zack mitt bak tror jag. Är det så du har gjort, eller har du löst det på annat sätt?

  1. Hejsan
   Så kul att du tycker om den lilla koftan 🙂
   Jag förstår inte riktigt vad du menar? Koftan är stickad med ett garn som är melerat, och koftan sys ihop i sidorna när stickningen är klar.

   1. Jag tänkte fel. Tänkte att den började med bakstycket. Naturligtvis ska den stickas som två delar först, eftersom det är framsidan och det är en kofta. Jag gör om igen…

    1. Hej igen.
     Koftan börjar stickas bak med mudden och fortsätter upp och ökas ut för ärmarna. Sedan delas för hals och framstycken, och där stickas var sida för sig fram till nederkanten på framstyckena. Det blir alltså inget omlott eller tvinning av garn på bakstycket? Endast sy ihop utmed sidor och ärmar 🙂
     Lycka till 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − 17 =

Rulla till toppen