Praktisk baby/barnmössa


Träffade min svägerskas barnbarn i julhelgen, och lilla Olivia hade en så fin och praktisk mössa som en annan släkting gjort till henne. Då måste ju jag naturligtvis börja klura ut hur den är stickad, så med en massa bilder, garn och stickor satte jag igång med projektet. Tycker själv att den blev riktigt bra, så jag delar med mig av min beskrivning.
Jag har använt garn med masktäthet ca 20 m/st 4 mm = 10 cm. Jag använde 2 nystan á 125 m och strumpstickor 2½ och 4 mm. Du kan använda rundstickor 40 cm istället om du vill.
Storlekar, ca:    6-12 mån     (1-2 år)
Lägg upp 88(100) m på strumpstickor 4 mm och sticka runt i resår 2 rm, 2 am i ca 5(6) cm. Byt till strumpstickor 2½ mm och fortsätt med resår i ca 2(3) cm. Byt tillbaka till strumpstickor 4 mm och resår i 2(3) cm till. Räkna ut var de 10 mittersta maskorna är (framsida), och se till att det på var sida om de 10 m är 2 rm. Avm de 10 m och fortsätt med resår på de övriga m fram och tillbaka.
Varje varv avslutas med att sista m lyfts av med tråden framför arbetet (som om den skulle stickas avig).
Det aviga varvet börjar alltid med att första m stickas rät bakifrån, och det räta varvet börjar alltid med att första m stickas rät framifrån.
Se på diagram/bild hur bytet av maskor sker. Diagrammet visar hur man börjar och man fortsätter likadant hela arbetet tills alla resårmaskor (som varit med från början) tar slut. Då vänder man arbetet avigt och viker på mitten, med lika många maskor på varje sida. Se till att du börjar fram (vid ansiktshålet) och nu stickar du ihop 1 m från varje sticka och avmaskar samtidigt alla maskor.

Fäst trådarna, och nu är den fiffiga mössan klar att användas.

Lycka till 🙂
//Maria

26 reaktioner på ”Praktisk baby/barnmössa”

 1. Hej!
  Tack för detta otroligt fina mönster! Jag försöker nu få till det i bytet av maskorna i början på diagrammet men det blir olika breda ränder på höger och vänster sida. När man har bytt maskor i början av ett varv, ska man avsluta varvet på samma sätt, eller stickar man enligt de gamla maskorna på förra varvet? (jag menar alltså inte det där med att lyfta sista maskan, det går bra och blir som det ska)

  1. Maria Einarsson Sundin

   Förlåt att jag inte svarat tidigare.
   Jag förstår inte riktigt vad du menar, men början och slutet ska stickas lika. Alltså, bytet av maskor flyttar sig bakåt på båda sidor.

  1. Maria Einarsson Sundin

   Ja, visst är den toppen! Mitt minsta barnbarn har alltid den på sig (det är han som är på bilden). Tack för att du tycker om den 🙂

 2. Hej! Hittade länk till denna beskrivning via Pinterest men får tyvärr inte upp diagrammet du nämner. Är tyvärr ingen jättevan stickare och kan därför inte klura ut själv mha resterande beskrivning hur mönstret ska läsas. Har du möjlighet att lägga upp det igen? Tack på förhand och trevlig sommar!

  1. Maria Einarsson Sundin

   Hejsan.
   Av någon konstig anledning så var tyvärr diagrammet borta från bloggen!!! Men jag har lagt in diagrammet igen, så nu kan du göra färdig mössan.
   Lycka till 🙂

   //Maria

  1. Maria Einarsson Sundin

   Hejsan
   Jag skulle öka på 12 m till 112 m och göra lika i övrigt, men tänk på att det kanske går åt 1 nystan mer till den eftersom den blir både vidare och högre.
   Hoppas det går bra för dig 🙂
   //Maria

 3. Nu har jag börjat på denna fina mössa men får inte till det. Jag tror jag har samma problem som på drt första inlägget. när jag skall börja på det aviga varvet ska jag dåläsa diagrammet från vä till hö eller hela tiden från hö till vä vare sig det är från avigan eller rätan?

  1. Maria Einarsson Sundin

   Hej
   Mössan ska se lika ut på båda sidor.
   Alltså, börjar du med t ex 5 am på rätan så avslutar du också varvet med 5 rm. Börjar du på avigan med 5 rm, så slutar du också med 5 rm. Du får tänka dig att du vänder diagrammet åt motsatt håll, men hela tiden börjar och slutar varven på samma sätt.
   //Maria

 4. Hej då du säger m lyfts av, vad innebär det? Att du sätter den på väntan på en nål bakom eller att du avmaskar den genom att lyfta de över en annan maska? Blev lite otydligt för mig även om jag är van stickare. Vilket sorts garn har du i din mössa. Enbart bomull eller annat mjukt??

  1. Maria Einarsson Sundin

   Hej. Du stickar inte den sista maskan, inte heller drar den över. Du gör precis som det står, lyft sista maskan över till höger sticka med tråden framför arbetet. När du sedan vänder och ska börja sticka så ligger tråden efter den första maskan och du stickar då första maskan med den tråden. Du minskar ingen maska.
   Jag har stickat just den mössan i ett blandgarn med bomull/ull, som tyvärr har utgått. Men jag har även stickat flera i Sportsragg och Viking Reflex. Vet att många också har stickat den i akrylgarnet Freja.
   Lycka till 🙂

 5. Hej!Undrar om det blir en ökning varje varv när man lyfter tråden i slutet på varven? Här repat o kört fast. Tacksam för hjälp.

  Mvh Eva

  1. Maria Einarsson Sundin

   Nej, det varken ökas eller minskas. När du kommer till sista maskan så lägger du tråden framför arbetet och lyfter av den sista maskan. Tråden du lägger framför arbetet blir ingen maska, utan när du vänder så ligger den bakom arbetet mellan första och andra maskan och du stickar då första maskan med den. Lycka till 🙂

 6. Hej! Vore det möjligt att få se en video hur man stickar o hur byte av maskorna sker? Jag får inte till det som mönstret visar. Hur man lyfter på slutet av varven funkar.Stickar o repar upp. Är en van stickare men här har jag gått bet. Vill ha den till mitt barnbarn i julklapp.

  Vänligen Eva!

  1. Maria Einarsson Sundin

   Jag förstår inte riktigt hur du menar. Du stickar som diagrammet visar och du kan titta på bilden hur det ser ut.

 7. Jag stickar den mindre storleken med 88 m. Efter avmaskning 10 m, kvarstår alltså 78 m. Om man drar bort de två kantmaskorna blir det 76. Mönstret är på 18 m och 76 delat på 18 funkar ju inte. Hur är det tänkt? Eller har jag missat något?

  Van stickare!

  1. Hejsan
   Mönstret visar hur det kommer att se ut för att förstå när man “vänder”, så de räta och aviga partierna fortsätter hela varvet. Då blir det lika på båda sidor 🙂

 8. Johanna Karlsson

  Hej, har den här till min bebis men själva kragen viker upp sig. Skulle vilja göra den längre och så att den gör ut som en halskrage. Är min mamma som stickat den och som jag förstår börjar man nerifrån. Har du nåt förslag på hur hon kan göra nästa med polokrage-krage på? ☺️

  1. Hejsan
   Jag skulle nog använda den mindre stickan från början och göra den delen längre, så man kan vika upp den till en polokrage 🙂

 9. Monica. Forssell

  Hej mössan är såååå fin
  O jag har precis börjat men det är svårt att förstå diagrammet ( är inte jättevanligt på stickmönster ) finns det någon film ?

  1. Hej igen
   Om du tittar på diagrammet så ska du sticka km, *1 rm, 2 am* osv… *-* upprepas hela varvet tills du kommer till slutet då du stickar 1 rm, km. På 3:e v där du börjar med km, 3 am så gör du lika i slutet av varvet, alltså 3 am, km. Du gör alltid lika i början och slutet av varven.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + tretton =

Rulla till toppen