Praktisk baby/barnmössa


Träffade min svägerskas barnbarn i julhelgen, och lilla Olivia hade en så fin och praktisk mössa som en annan släkting gjort till henne. Då måste ju jag naturligtvis börja klura ut hur den är stickad, så med en massa bilder, garn och stickor satte jag igång med projektet. Tycker själv att den blev riktigt bra, så jag delar med mig av min beskrivning.
Jag har använt garn med masktäthet ca 20 m/st 4 mm = 10 cm. Jag använde 2 nystan á 125 m och strumpstickor 2½ och 4 mm. Du kan använda rundstickor 40 cm istället om du vill.
Storlekar, ca:    6-12 mån     (1-2 år)
Lägg upp 88(100) m på strumpstickor 4 mm och sticka runt i resår 2 rm, 2 am i ca 5(6) cm. Byt till strumpstickor 2½ mm och fortsätt med resår i ca 2(3) cm. Byt tillbaka till strumpstickor 4 mm och resår i 2(3) cm till. Räkna ut var de 10 mittersta maskorna är (framsida), och se till att det på var sida om de 10 m är 2 rm. Avm de 10 m och fortsätt med resår på de övriga m fram och tillbaka.
Varje varv avslutas med att sista m lyfts av med tråden framför arbetet (som om den skulle stickas avig).
Det aviga varvet börjar alltid med att första m stickas rät bakifrån, och det räta varvet börjar alltid med att första m stickas rät framifrån.
Se på diagram/bild hur bytet av maskor sker. Diagrammet visar hur man börjar och man fortsätter likadant hela arbetet tills alla resårmaskor (som varit med från början) tar slut. Då vänder man arbetet avigt och viker på mitten, med lika många maskor på varje sida. Se till att du börjar fram (vid ansiktshålet) och nu stickar du ihop 1 m från varje sticka och avmaskar samtidigt alla maskor.

Fäst trådarna, och nu är den fiffiga mössan klar att användas.

Lycka till 🙂
//Maria


Kommentarer

Praktisk baby/barnmössa — 6 kommentarer

 1. Hej!
  Tack för detta otroligt fina mönster! Jag försöker nu få till det i bytet av maskorna i början på diagrammet men det blir olika breda ränder på höger och vänster sida. När man har bytt maskor i början av ett varv, ska man avsluta varvet på samma sätt, eller stickar man enligt de gamla maskorna på förra varvet? (jag menar alltså inte det där med att lyfta sista maskan, det går bra och blir som det ska)

  • Förlåt att jag inte svarat tidigare.
   Jag förstår inte riktigt vad du menar, men början och slutet ska stickas lika. Alltså, bytet av maskor flyttar sig bakåt på båda sidor.

  • Ja, visst är den toppen! Mitt minsta barnbarn har alltid den på sig (det är han som är på bilden). Tack för att du tycker om den 🙂

 2. Hej! Hittade länk till denna beskrivning via Pinterest men får tyvärr inte upp diagrammet du nämner. Är tyvärr ingen jättevan stickare och kan därför inte klura ut själv mha resterande beskrivning hur mönstret ska läsas. Har du möjlighet att lägga upp det igen? Tack på förhand och trevlig sommar!

  • Hejsan.
   Av någon konstig anledning så var tyvärr diagrammet borta från bloggen!!! Men jag har lagt in diagrammet igen, så nu kan du göra färdig mössan.
   Lycka till 🙂

   //Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sju + tretton =