1:a Advent – 27 november

Hej på er alla,
Ni har väl införskaffat materialet, för nu ska vi starta med första uppgiften i årets stickkalender 🙂
Vi börjar med att ta fram det gröna ljusvekegarnet och naturligtvis måste vi börja med att nysta upp garnet till en fin boll. När vi gjort detta så tar vi stickorna och lägger upp 3 m.
Sticka ett rätt varv (avigan).
Sticka 1 rm, omslag, 1 rm, omslag, 1 rm (rätan) = 5 m.
Sticka räta maskor där omslagen stickas räta bakifrån (vridet).
Sticka 1 rm, omslag, 3 rm, omslag, 1 rm = 7 m.
Upprepa på detta sätt med att vartannat v (rätan) göra omslag i var sida innanför kantmaskorna, tills du har 25 m och du ska till på rätan igen.
Byt till röd färg, och sticka på samma sätt i 4 varv = 29 m. Du behöver inte ta av tråden, utan låt den följa med i sidan och snurra ibland med den andra tråden.
Byt till grön i 2 varv med fortsatta omslagsökningar = 31 m.
Byt till röd i 4 v med fortsatta ökningar = 35 m.
Byt till grön i 20 v med fortsatta ökningar = 55 m.
Byt till röd och sticka som följer: 1 rm, omslag, 4 rm, *lyft över 1 rm vriden med tråden bakom arbetet, 3 rm* upprepa *-* och avsluta varvet med 1 rm, omslag, 1 rm = 57 m. Sticka ett rätt varv där de lyfta m lyfts igen med tråden framför arbetet (avigan).
Byt till grön i 2 v med ökningar = 59 m.
Byt till röd i 2 v = 61 m.
Byt till grön och sticka: 1 rm, omslag, 1 rm, *lyft 1 rm vriden med tråden bakom arbetet, 3 rm* upprepa *-* och avsluta varvet med att lyfta en m som tidigare, 1 rm, omslag, 1 rm = 63 m. Sticka ett rätt varv där de lyfta m lyfts igen med tråden framför arbetet (avigan).
Byt till röd och sticka tills det är 3 m kvar och sticka då 2 rm ihop, 1 rm. Alltså inget omslag i slutet längre, istället ihoptagning. Sticka ett rätt varv. Nu kommer maskantalet att ligga på samma hela tiden i och med omslag i början och ihoptagning på slutet.
Byt till grön och sticka 2 varv lika som det föregående röda.
Byt till röd och sticka: 1 rm, omslag, 2 rm, *lyft 1 rm, vriden med tråden bakom arbetet, 3 rm*, upprepa *-* tills det är 3 m kvar och sticka då 2 rm ihop, 1 rm. Sticka ett rätt varv där de lyfta m lyfts igen med tråden framför arbetet (avigan).
Byt till grön igen och sticka 2 varv som tidigare med omslag i början och 2 tillsammans i slutet.

Hej hopp, det blev en lång början men ni har en vecka på er till nästa uppgift 🙂

Ha det gott så återkommer vi om en vecka,
//Maria och Ulla-Britt

2 reaktioner på ”1:a Advent – 27 november”

  1. Underbart initiativ!
    Stämmer det att det inte ska vara något omslag när man gör de två första minskningar? Det kändes som att de lyfta maskorna hamnade fel då.

    1. Hejsan
      Du har inga lyfta maskor på de varv som minskningarna börjar. Det ska vara omslag i början av varven och intagningar i slutet av varvet, alltså samma antal maskor varje varv.
      //Maria

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 17 =

Rulla till toppen