En vanlig onsdag


En helt vanlig onsdag i butiken. Fast lite annorlunda för mig eftersom jag ska vara ledig en hel vecka och lämnar allt till Maria. Vilken tur att man har en sån fantastisk arbetskamrat som ställer upp i alla väder! Nu har jag packat resväskan och det som återstår är lite garn och stickor. Har inte riktigt bestämt vad som kommer att få följa med. Det får inte plats hur mycket som helst… Det här med garn och stickor på flyget är ju alltid lite speciellt. Jag har haft med mig både trästickor och trävirknål tidigare och det har fungerat bra, men ibland hör man ju motsatsen.  Har t o m haft med en liten sax i plastetui utan problem. Nu tror jag att garnet får ligga nerpackat i resväskan den här gången. Inte så dumt med böcker och korsord heller!

Ha en skön höstvecka och sticka lugnt!
/Ulla-Britt

Lite eftermiddagsstickning


Hösten är den mest spännande och roliga tiden i butiken. Nu ploppar det upp nyheter hela tiden och man bli sugen på att gör ALLT. Det går ju inte..  En riktigt rolig stickning håller jag i alla fall på med och jag tar mig några varv då och då så här på eftermiddagarna. Det ska bli en liten barntröja i Svarta Fårets Svea. http://www.svartafaret.se/garn/svea  Superroligt mönster och lättstickat garn!

Ha en fin dag och sticka lugnt!

//Ulla-Britt

ÖVER 3000 GILLARE!!!


Tänk vad fantastiskt roligt att vi nu har över 3000 som gillar oss på Facebook!
Det vill vi fira med att dela med oss av beskrivningen på vår härliga, egendesignade tröja i Dolce Mohair och Polo. Här kommer den:

DAMTRÖJA med raglan
Stickad i Dolce Mohair och Polo från Mondial (1 tråd/varje)
Storlek:              S        (M)       L        (XL)       XXL
Bröstvidd, ca:   95      (102)    112     (124)      135        cm
Längd, ca:         57       (59)      61       (64)        66         cm
Garnåtgång:       4         (5)        5         (6)          6          n.fg 704 Dolce Mohair
.                           3         (4)        4         (5)          5          n.fg 701 Polo
Tillbehör:        Rundstickor 60 cm, 7 mm och 8 mm. Strumpst-jumperst-rundst 40 cm 7 mm till hals.
Masktäthet:    Ca 11-12 m på stickor 8 mm, med 1 tråd av varje garn = 10 cm

Mönstervarv:
V 1 (räta varv): Räta maskor
V 2 (aviga varv): 1 rm, 1 am
Förklaringar:
Ödhpt: lyft över nästa m till höger sticka, sticka 1 rm, drag den lyfta över den stickade.
Dödhpt: lyft över nästa m till höger sticka, sticka ihop 2 rm, drag den lyfta över den stickade.

Fram-, och bakstycke: Lägg på rundsticka 60 cm, 7 mm upp 100(112)124(136)148 m och sticka enligt mönstervarven hela arbetet. När arbetet mäter ca 8(9)10(10)10 cm byts till rundsticka 60 cm 8 mm. Fortsätt som tidigare tills arbetet mäter ca 38(40)42(44)46 cm, då det avmaskas 3 m i var sida på ”avigt varv” enligt följande: sticka 48(54)60(66)72 m, avm 4 m, sticka 46(52)58(64)70, avm 4 m (2 sista är in på ”rv”). Fortsätt nu på rv, och sticka fram-, och tillbaka på rundstickan.

Bakstycke: Nu börjar intagningar för raglan på de räta varven, och de 3 yttersta på varje avigt varv stickas aviga. I början av varvet: 1 rm, 2 rm ihop. I slutet av varvet: När 3 m återstår, 1 ödhpt, 1 rm. Gör denna intagning sammanlagt 15(16)17(18)19 ggr. På intagning 17-18-19 på stl L(XL)XXL görs i början av varvet, 1 rm, 3 rm ihop och en dödhpt i slutet av varvet. Alltså dödhpt på L=1 gång, XL=2 ggr, XXL=3 ggr = 16(20)22(24)26 m kvar. Låt maskorna vila (eller sätt på avmaskningsnål).

Framstycke: Börja på rv. Gör intagningarna på samma sätt, men vid intagning 10(11)12(13)14 avmaskas de mittersta 10(12)12(14)16 m. Fortsätt med intagningar mot ärmen (lika som bak) men gör nu också lika intagning varje rv mot halsen. Ta av garnet när det blir slut på maskor.

Ärmarna stickas med fördel samtidigt fram-, och tillbaka på rundstickan.
Ärmar: Lägg upp 29(29)29(31)31 m på stickor 7 mm, och sticka mönstervarven hela arbetet. Vid ca 8(9)10(10)10 cm byts till sticka 8 mm, och nu börjar ökningar i var sida vart 6:e v sammanlagt 5(5)6(6)6 ggr = 39(39)41(43)43 m. Nu ökas i var sida vart 4:e v sammanlagt 5(5)6(7)8 ggr = 49(49)53(57)59 m. Vid 42(44)46(48)49 cm, avmaskas 3 m i var sida. Nu börjar intagningar för raglan lika som fram-, och bakstycke. Vid intagning 13(13)14(15)15 avmaskas på höger ärm (början av rv) 6(6)7(7)8 m för halsen, och likadant på vänster ärm (början av avigt v). Resten av raglanintagningarna mot bakstycket görs som döhpt och mot framstycket (halsen) görs 2+2 döhpt(3)4(2+2 döhpt) 4 intagningar mot halsen.

Montering: Sy ihop ärmarna, och sy fast dessa på fram-, bakstycke.

Halskant, vid användande av,
Rundsticka/strumpstickor 7 mm:
Sy ihop alla sömmar. Plocka upp 80 m och sticka mönster 4 v. På 5:e v (rätan) minskas på följande sätt: *2 rm ihop, 1 rm, 2 rm ihop, 5 rm*. Upprepa varvet ut. Sticka 1 rm, 1 am (av varv) och avmaska sedan alla maskor löst.
Fäst alla trådar och lägg mellan våta dukar om du tycker det behövs.
Jumperstickor 7 mm: Lämna en sida mot bakstycket öppet och sticka fram och tillbaka.

Ha en riktigt skön stickhöst 🙂
//Maria

 

 

Höstkänning


Men visst märks det att sommaren går mot sitt slut och hösten är på ingång. Den klara och friska luften, mognarna och kvällarna med dimma över skog och ängar. Igår var det en sån där härlig dag då man bara ville bege sig ut i skogen. Så det blev till att packa med sig fika och ta en tur. Så härligt. Och som lite extra bonus på en perfekt utflykt hittades också svamp. Det smakade gott på kvällen. Hoppas ni också haft en riktigt skön helg och känner er laddade för en ny vecka!
Sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Modevisning


En av årets höjdpunkter för oss är då vi har vår modevisning i samband med Bonden på byn. I lördags var det dags och som vanligt blev det en jätterolig dag. Vi har ett gäng fantastiska människor som ställer upp och visar våra plagg. Det är vi så glada för. I år hade vi också turen att få låna en stilig gammal bil av en snäll kille och lite rekvisita från Hanebo Service.  Nåt för mannekängerna att greja med! Att regnet öste ner hela förmiddan var inget som avskräckte oss och precis vid ettiden då det hela började så lättade minsann regnet också. Nu har vi nåt kul att tänka tillbaka på och en hel del snygga bilder som vi kommer att visa på Facebook framöver så håll utkik!

Ha en fin dag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Små projekt


P
lötsligt kom samlingen med alla gamla spännande Barbiedockor fram!  Tyvärr hade stackars Barbie inte så mycket att sätta på sig längre och de kläder som fanns kvar var lite slitna om man säger så.  Det blev ett perfekt tillfälle att dyka ner i restgarnslådan och ta fram stickorna.  Så nu får Barbie lite nytt till sin garderob.  Ja faktiskt flera plagg om dan!
Ha en skön dag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

 

Vår egen nätpåse!

Eftersom vi måste börja tänka mycket mer på vår miljö, så har vi gjort en egen nätpåse som kan användas till frukt, garn mm. Hel, utsträckt längd från handtag till botten, ca 70 cm.

Vi har använt Mayflowers Cotton 8/4 i regnbågsfärgen 1501, och åtgången blev ca 42 g. Vi har använt oss av rundstickor 60 cm, 4½ och 6 mm och även strumpstickor 6 mm.

Här kommer beskrivningen:

Lägg på rundsticka 60 cm 4½ mm upp 119 m (för extra långa handtag 159 m= större garnåtgång). Sticka mosstickning i 7 varv.
Sticka 10 rm, avm 39(59) m, 20 rm, avm 40(60) m, 10 rm.
Lägg på nästa varv upp 10 nya m över de avm. OBS! Nu blir det trångt på rundstickan, så du kan byta till strumpstickor eller en kortare rundsticka. = 60 m.
Sticka 2 rv. Byt till rundsticka 6 mm, och sticka resår 1 rm, 1 am i 8 v.
Nästa varv stickas 1 rm, omslag. Gör detta hela varvet.
Sticka nu rm över rm, och am över omslagen. Am så du har koll på vilken m som sedan ska ”tappas”. Sticka 20 varv, färre v om du vill ha en kortare påse eller fler v om du vill ha en längre påse. OBS! Tänk på att den delen med omslagsvarvet blir ca 3-4 ggr längre när maskorna ”tappas”.
Nästa v stickas alla rm räta och alla am ”tappas”. Hjälp till att repa upp hela vägen till omslagsvarvet. Här kan du byta till strumpstickor.
Sticka nu 5 rv, sedan 4 rm, 2 rm ihop hela varvet.
2rv, sedan 3 rm, 2 rm ihop hela varvet.
2 rv, sedan 2 rm, 2 rm ihop hela varvet.
1 rv, sedan 1 rm, 2 rm ihop hela varvet.
1 rv, sedan 2 rm ihop hela varvet.
1 rv. Ta av tråden och dra igenom alla maskor. Fäst änden väl.

Ha en riktigt härlig sommar 🙂
//Maria

 

Danmarksresa


En semesterresa till Danmark tillsammans med hela familjen blev starten på sommaren för mig. Fantastiskt bra början på en lång (hoppas vi väl) sommar! Det var så klart Legoland som var prio ett i programmet och det blev mäkta populärt hos de yngre, men även vi lite äldre njöt av besöket. Man blir så imponerad av den fina blomsterprakten och allt som finns byggt i Lego. Häftigt. Vi hann med med en del små utflykter under veckan också. En dag hamnade vi i Tönder, en stad på södra Jylland.  http://romo.dk/da/hjem/ Där strosade vi runt länge och njöt av de gamla fina gränderna och byggnaderna. Vid ett litet mysigt fikaställe hittade jag den här fina virkade filten! Snyggt-eller hur?

Ha skön dag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Stickpicknick


Häromkvällen hade vi Stickpicknick. Det blev en väldigt mysig kväll!  Vädrets makter var på vår sida och det var riktigt skönt att sitta ute och mysa med lite tilltugg och handarbete. Det både virkades och stickades. Erfarenheter utbyttes och nya kontakter människor emellan skapades. Precis som det ska vara. Tack alla ni som var med! Och vi hoppas att ni som inte kunde delta också får möjlighet att handarbeta tillsammans och ha det riktigt skönt där ni är!
Ha en fin helg och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

5-års Jubileum!!!


Så kul att vi nu kan fira 5 år med butiken!
Just nu säljer vi Baby Active i 100g-nystan för endast 25:-, och därför har jag stickat upp en liten väst/poncho och mössa till barn. Här kommer beskrivningen till väst/ponchon:
Storlek:            1          (2)          4          (6)          8  år
Garnåtgång:    1          (2)          2          (2)          3  n.fg 652
Tillbehör:         Jumperstickor 5½ mm, 6 knappar, virknål 4½ mm.

Lägg upp 43(53)63(69)75 m och sticka mosstickning (1 rm, 1 am) i 5 varv. Sticka därefter mosstickning på de yttersta 5 m i var sida och däremellan slätstickning. När arbetet mäter ca 10(11)12(14)17 cm görs knapphål i var sida enl följande: sticka 3 m moss, omslag, 2 m ihop, sticka tills 5 m återstår 2 ihop, omslag, 3 m moss.
Knapphål görs vid 15 och 20(16 o 21)18 o 24(19 o 24)23 o 29 cm.
När arbetet mäter 28(32)36(40)44 cm avmaskas de mittersta 13(15)17(19)21 m och var sida stickas för sig (eller ta ett nytt nystan och sticka båda samtidigt). Sticka 8(10)10(12)13 cm och lägg sedan upp 13(15)17(19)21 nya m för nacken. Fortsätt hela tiden att sticka moss på de yttersta 5 m, och slätstickning däremellan. När arbetet dubbelvikt mäter som framstycket innan mosskanten, stickas mosstickning de sista 5 varven. Avm från  avigan med aviga maskor. Sy i knappar och fäst trådarna. Virka en kant med fm runt halsen.

Ha en skön sommar 🙂
//Maria