5-års Jubileum!!!


Så kul att vi nu kan fira 5 år med butiken!
Just nu säljer vi Baby Active i 100g-nystan för endast 25:-, och därför har jag stickat upp en liten väst/poncho och mössa till barn. Här kommer beskrivningen till väst/ponchon:
Storlek:            1          (2)          4          (6)          8  år
Garnåtgång:    1          (2)          2          (2)          3  n.fg 652
Tillbehör:         Jumperstickor 5½ mm, 6 knappar, virknål 4½ mm.

Lägg upp 43(53)63(69)75 m och sticka mosstickning (1 rm, 1 am) i 5 varv. Sticka därefter mosstickning på de yttersta 5 m i var sida och däremellan slätstickning. När arbetet mäter ca 10(11)12(14)17 cm görs knapphål i var sida enl följande: sticka 3 m moss, omslag, 2 m ihop, sticka tills 5 m återstår 2 ihop, omslag, 3 m moss.
Knapphål görs vid 15 och 20(16 o 21)18 o 24(19 o 24)23 o 29 cm.
När arbetet mäter 28(32)36(40)44 cm avmaskas de mittersta 13(15)17(19)21 m och var sida stickas för sig (eller ta ett nytt nystan och sticka båda samtidigt). Sticka 8(10)10(12)13 cm och lägg sedan upp 13(15)17(19)21 nya m för nacken. Fortsätt hela tiden att sticka moss på de yttersta 5 m, och slätstickning däremellan. När arbetet dubbelvikt mäter som framstycket innan mosskanten, stickas mosstickning de sista 5 varven. Avm från  avigan med aviga maskor. Sy i knappar och fäst trådarna. Virka en kant med fm runt halsen.

Ha en skön sommar 🙂
//Maria

Sommar


Som vi väntat och längtat och helt plötsligt dök den upp häromdan. Sommaren! Så härligt att kunna sitta ute i det gröna med en kaffekopp och stickning. Maria och jag fick i och för sig en liten försmak av värme redan i förra veckan när vi besökte vår italienska garnleverantör Mondial. Då fick vi ta del höstens nyheter. Jättespännande! En del av det roliga kommer att synas här i butiken längre fram.
Ha nu en härlig sommardag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Min sommarhalsduk


Nu är min lilla sommarhalsduk blockad och färdig. Den är stickad i Mondials bomullsgarn Basic Cotton. Det har varit en ren fröjd att sticka i så det kommer att bli mer stickning i det framöver. Ifall någon skulle bli sugen på min lilla sommarsjal så kommer beskrivningen här.
Jag har använt 2 nystan Basic Cotton och stickat med stickor nr 6.
Lägg upp 30 maskor på stickor nr 6 och sticka ett avigt varv. Därefter stickas mönster enligt diagram innanför kantmaskorna. Sista maskan på varje varv lyfts avigt med tråden framför. Första maskan på varje varv stickas rät.

Diagram Varv 4 X
Varv 3 \ O
Varv 2 X
Varv 1 O \
 = Rät maska på rätsidan, avig maska på avigsidan.
X  = Avig maska på rätsidan, rät maska på avigsidan
O  = Omslag
\  = 2 räta maskor tillsammans

Mönstret stickas innanför kantmaskorna så här: 8 m slätstickning, 2 m diagram, 8 m slätstickning, 2 m diagram, 8 m slätstickning. Diagrammets fyra varv upprepas hela tiden. Sticka tills arbetet mäter 125 cm eller önskad längd. Avsluta med ett avigt varv och avmaska.

Ha en fin dag och sticka lugnt!
/Ulla-Britt

 

Blockning

Vilken tur för mig att Gerda precis hoppat hage! Mattan låg redan färdig och det var bara att spänna upp mina färdiga projekt. Köpte den här mattan på Biltema för några år sen. http://www.biltema.se/sv/Fritid/Lek-och-hobby/Inomhus/Spel-och-pussel/Hoppa-hage-matta-2000031082/  Förstod inte då att den skulle komma till glädje både för mig och mina barnbarn. Jag tycker den är jättebra att använda till blockning och barnen har hoppat flitigt på den. En win-win-situation alltså!
Ha en härlig dag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

 

 

Stickar i bomull


Oj vad många stickningar jag lyckats sätta igång samtidigt! Men en del passar framför teven och andra kräver koncentration så det känns som en lagom blandning. Ett av projekten är en bolero/kofta i bomullsgarnet Matilda från Svarta Fåret. http://www.svartafaret.se/  Att sticka i Matilda är roligt! Garnet har en fin lyster och är lättstickat. Nu har jag precis gjort färdigt den komplicerade delen av beskrivningen och kan köra på med ärmarna. Alltså åker stickningen med ut i det fria. En fika och stickstund blev det på förmiddan idag. Härligt!
Ha en fin dag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

I väntan på värme


En ledig dag med lite olika bestyr att fixa. Det kliar i fingrarna att sätta igång med allt möjligt ute i växthuset, men vädret vill sig inte riktigt. En del fröer jag satt har kommit upp redan och några får vara ute i växthuset, men vissa små plantor verkar så bräckliga så de får allt vänta inne ett tag till. Lite varmare får det allt lov att bli först. Nu känns det helt OK att sitta i köket med stickningen och lyssna på en spännande deckare istället! ”Flickan med majblommorna” passar bra idag. Nu ser jag förresten att det far snöflingor ute i luften så något trädgårdsarbete kan det inte bli tal om. Det är stickning som gäller den här lediga tisdagen!
Ha en fin dag noch sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Söta babyvantar och strumpor

På mässan i Göteborg förra helgen fick vi ett nystan 1 Class i en av de nya printfärgerna (fg 5) från Mayflower, och då kunde jag inte låta bli att plocka fram stickorna och sätta igång. Eftersom jag inte hade någon beskrivning fick jag sticka på frihand, för jag kunde ju inte sitta sysslolös under hela tågresan hem! Det hann bli ett par små babyvantar och i alla fall en liten strumpa. Här kommer beskrivningen på de allra minsta, och om ni vill göra lite större storlek så kan ni bara sticka lite längre vante och längre fot.

VANTAR: Lägg på strumpstickor 3 mm upp 30 m, fördelat på 4 stickor. Sticka resår 1 rm, 1 am i ca 5 cm. Övergå till slätstickning, och när hela vanten mäter ca 10 cm börjar intagningar på följande sätt: *på sticka 1 och 3 stickas de 2 första m ihop rätt, på sticka 2 och 4 stickas de 2 sista m ihop rätt bakifrån. Gör detta vartannat v tills det finns 16 m kvar. Sätt m från st 1 och 2 på en sticka och m från st 2 och 4 på en annan. Vänd arbetet ut och in, och sticka/avmaska ihop de resterande maskorna*. Gör en till likadan vante.

STRUMPOR: Lägg på strumpstickor 3 mm upp 32 m, fördelat på 4 stickor. Sticka resår 1 rm, 1 am i ca 7 cm. Övergå till slätstickning, och sticka 3 v. Låt nu m på sticka 2 och 3 vila, och sticka slätstickning fram och tillbaka över st 1 och 4 (16 m). Sticka 3½ cm. Nu görs hälen: sticka 11 rm, 2 rm ihop, vänd, sticka 7 am, 2 am ihop, vänd, 7 rm, 2 rm ihop, vänd, fortsätt på detta sätt tills alla sidomaskor är slut. Plocka nu upp 8 nya maskor på var sida, och sticka runt (även st 2 och 3). Vartannat varv stickas de 2 sista på st 1, och de 2 första på st 4 ihop. Gör denna minskning tills du har 32 m igen, och fortsätt tills hela foten mäter ca 8 cm, då du minskar och avslutar på samma sätt som på vanten (*-*). Gör en till likadan strumpa.

Ha det gott 🙂
//Maria

En helg fylld med garn


Ja så var vi hemma igen efter besöket på Garn och broderifackhandelns Garnmässa. Det blev en härlig helg nere i Göteborg. Vi har kikat på en många roliga nyheter och klämt och kramat på massor av nystan. En del av det kommer så småningom  att finnas i butiken. Det är inte lätt att valja för man skulle vilja ha nästan allt! En av alla fina modeller vi såg var den här snygga tunikan som är stickad i Permins garn Esther. Garnet, som är ett blandgarn i bomull och ull, har vi redan och beskrivning kommer inom kort. Nu är vi fyllda av inspiration och ser fram emot en rolig säsong.
Sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Sticka på tåget


Nu packar vi väskorna för att bege oss iväg på garnmässa. Det kommer att bli en hel helg fylld med garn och trevligheter. Ska bli fantastiskt roligt! Tur att vi har snälla nära och kära som ser till att butiken hålls öppen medans vi är borta! Själva ser vi fram emot en lång och mysig tågresa. Vi kommer att hinna sticka hur mycket som helst! Det är rätt långt mellan Kilafors och Göteborg…
Ha en härlig helg och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

GLAD PÅSK!


Våra öppettider i påsk är följande:
Skärtorsdag                         9.30-14.00
Långfredag                          Stängt
Påskafton, lördag               10.00-13.00
Påskdagen, söndag             Stängt
Annandag Påsk, måndag    Stängt

Vi önskar er en riktigt GLAD PÅSK!

Mvh
//Maria och Ulla-Britt