Provstickning


Tiden går och nu är det inte långt kvar till advent. Då är det också dags för vår stickkalender! Just nu får jag göra det roliga lite i förväg eftersom jag fungerar som ”testperson” och provstickar Marias spännande projekt. Fast jag stickat flera dagar nu så kan jag inte riktígt förstå var det här kommer att sluta. Fortsättning följer så ha koll på vår blogg framöver om du vill hänga med på vår adventsstickning i år igen.
Ha en härlig dag och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Stickar i Moshi


Vi har fått hem så många nya och spännande garner under hösten. En av nyheterna är Moshi från Svarta Fåret. Ett mycket lättstickat och skönt garn i lagom grovlek har jag märkt när jag nu börjat sticka med det. Garnet är ett blandgarn i ull och alpacka och masktätheten är 26 maskor på stickor 3,5. Ännu en sak som är så bra med Moshi  är att 3 kr per nystan går till Svarta Fårets Skol- och hälsoprojekt i Tanzania. Det känns verkligen jättebra. Mer om det går att läsa  på Svarta Fårets hemsida.
Så har jag letat jag bland beskrivningar och funderat på vad jag skulle sticka. Som så många gånger tidigare hamnade jag bland Lene Holme Samsös beskrivningar och där fastnade jag igen, Nu har jag en kofta på stickorna och en favorit växer fram igen. Så roligt!
Sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Kluriga tossor!

Det är alltid lika kul när kunder kommer in med gamla stickade/virkade saker. Denna typ av tossa kom en kund in med, och undrade om vi ville klura ut hur den var gjord. Den var över 50 år gammal och används fortfarande. Så efter några försök, tycker jag att jag fått till den riktigt bra faktiskt. Den brun-gula är stickad med dubbelt garn, en tråd ullgarn och en tråd bomullsgarn i grovlek ca 20 m/st 4 (var och en av dessa trådar har den masktätheten). Den melerade är stickad i ett grovt restgarn i akryl med enkel tråd (den blev lite lösare). Eftersom jag tycker den brun-gula blev bäst så delar jag med mig av beskrivningen till den.

Jag har alltså använt dubbelt garn och strumpstickor 4 mm. Blir riktigt fast och bra. Storlekar: små barn (större barn) dam (herr)
Lägg upp 25(29)31(35) m på en strumpsticka och sticka räta m i ca 21(25)31(35) varv (hälen). Sy ihop baksömmen vid tillfälle.
Övergå till resårstickning 1 rm, 1 am (foten). OBS! Lyft sista m varje varv med tråden framför arbetet. Sticka så lång du vill att foten ska vara. Till min tossa stl 37, stickade jag 22 cm.
Sticka sedan från rätan (tådel, fortfarande resår): 17(19)21(24) m, sticka ihop 2 m, vänd.
Lyft 1:a m fast, sticka 9(9)11(13) m, 2 ihop, vänd.
Fortsätt på detta sätt tills det är slut på sidomaskorna och du endast har de 11(11)13(15) mittenmaskorna kvar.
Här bytte jag färg till gul.
Fortsätt sticka resårstickning över dessa 11(11)13(15) m tills den delen (överdel) mäter lika som underdelen (fram till hälens räta varv). Efter att ha stickat nästa räta varv, fortsätter du med samma garn och plockar upp 23(27)29(33) m utefter hälsidorna. Dela upp maskorna på fler strumpstickor. Nu har du 34(38)42(48) m som du stickar resår 1 rm, 1 am på i ca
4(5)5(6) cm. Avmaska med räta maskor.
Spar gärna sista m, ta en virknål och gör lm som du sedan fäster ihop i första m så kan du lätt hänga upp dina tossor. Fäst trådar och mys i dina nya tossor.

Min tossa väger 61 g, så du behöver ca 100-150 g garn beroende på vilket garn du använder. Toppen att använda restgarner till dessa, och gärna då att en tråd är av ett slitstark garn.

Lycka till 🙂
//Maria

Reflexgarn


Lyckades inte alls få till fotot särskilt bra, men jag stickar faktiskt med reflexgarn. Viking garn har kommit med ett reflexgarn  och det är så lagom tjockt att sticka med. Masktätheten är 22 maskor på stickor 4 och ett 50 g nystan (ull/polyester/reflextråd) innehåller 84 m. Jag använder lite andra restgarner och randar med reflexgarnet. Hur kul som helst!  Har redan stickat tre mössor och är inne på den fjärde. Nu hoppas jag att mössorna kommer att användas flitigt ute i mörkret för där kommer de att synas.
Ha en skön söndagkväll och sticka lugnt!
//Ulla-Britt

Knapriga kakor


Till vårt Stickkafé häromkvällen hade vi bakat en kaka som blev väldig populär och flera av våra trevliga besökare ville gärna ha receptet. För alla som vill testa receptet så kommer det här!
Knaprig kaka
225 g smör
2 1/4 dl socker
2 msk ljus sirap
3,5 dl mjöl
3 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
1 dl hackad mandel
Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirap.
Blanda mjöl, kanel och bikarbonat. Blanda ner det i smör/sockerblandningen.
Dela degen i fem bitar och rulla ut till längder som läggs på plåt med bakplåtspapper. Två rullar per plåt blir lagom. Platta ut rullarna lite och strö  över hackad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 180-190 grader i cirka 12 minuter. Kakorna ska bli mörkt gulbruna.
Skär i bitar direkt efter gräddningen.
Det var det hela. Lycka till med bakningen och ha en härlig helg.
Sticka lugn!
//Ulla-Britt

Sköna handledsvärmare


Här kommer den enkla beskrivningen på Wilmas handledsvärmare.

1 nystan Alpaca Storm från Viking
Strumpstickor 3 och 3½, eller korta rundstickor (20 cm)

Lägg upp 52 m, och sticka resår 1 rm, 1 am i ca 1 cm (valfri längd). Övergå till slätstickning. När arbetet mäter ca 12 cm (eller valfri längd) vänder du och byter till stickor 3½. Nu stickar du fram och tillbaka, så det blir hål för tummen i ca 3 cm. Avsluta med ett avigt varv. Byt till stickor 3 igen, och sticka runt i slätstickning. När arbetet efter hålet mäter ca 4-5 cm, stickas resår på samma sätt som i början. Avmaska lagom löst, och fäst trådarna.

Ha det gott 🙂
Maria, Ulla-Britt och Wilma

Semesterstickning


Ja så var man hemma igen efter en riktigt härlig vecka i vackra Nerja.  En fantastisk plats som jag gärna återväder till. Det har varit lata och sköna dagar!  Mycket njutbart har det varit med långa stickstunder på en skön balkong. Jag har börjat sticka med dubbelt garn och det ska förhoppningsvis bli en kofta så småningom. De garner jag stickar i är Permins Alma och Mondials Cotton Extra. Jag blandar alltså alpacka och bomull. Det känns riktigt mjukt och härligt. Fortsättning följer! Nu laddar vi inför kvällens stickkafe  och hoppas det blir riktigt mysigt.
Sticka lugnt!
//Ulla-Britt

En vanlig onsdag


En helt vanlig onsdag i butiken. Fast lite annorlunda för mig eftersom jag ska vara ledig en hel vecka och lämnar allt till Maria. Vilken tur att man har en sån fantastisk arbetskamrat som ställer upp i alla väder! Nu har jag packat resväskan och det som återstår är lite garn och stickor. Har inte riktigt bestämt vad som kommer att få följa med. Det får inte plats hur mycket som helst… Det här med garn och stickor på flyget är ju alltid lite speciellt. Jag har haft med mig både trästickor och trävirknål tidigare och det har fungerat bra, men ibland hör man ju motsatsen.  Har t o m haft med en liten sax i plastetui utan problem. Nu tror jag att garnet får ligga nerpackat i resväskan den här gången. Inte så dumt med böcker och korsord heller!

Ha en skön höstvecka och sticka lugnt!
/Ulla-Britt

Lite eftermiddagsstickning


Hösten är den mest spännande och roliga tiden i butiken. Nu ploppar det upp nyheter hela tiden och man bli sugen på att gör ALLT. Det går ju inte..  En riktigt rolig stickning håller jag i alla fall på med och jag tar mig några varv då och då så här på eftermiddagarna. Det ska bli en liten barntröja i Svarta Fårets Svea. http://www.svartafaret.se/garn/svea  Superroligt mönster och lättstickat garn!

Ha en fin dag och sticka lugnt!

//Ulla-Britt

ÖVER 3000 GILLARE!!!


Tänk vad fantastiskt roligt att vi nu har över 3000 som gillar oss på Facebook!
Det vill vi fira med att dela med oss av beskrivningen på vår härliga, egendesignade tröja i Dolce Mohair och Polo. Här kommer den:

DAMTRÖJA med raglan
Stickad i Dolce Mohair och Polo från Mondial (1 tråd/varje)
Storlek:              S        (M)       L        (XL)       XXL
Bröstvidd, ca:   95      (102)    112     (124)      135        cm
Längd, ca:         57       (59)      61       (64)        66         cm
Garnåtgång:       4         (5)        5         (6)          6          n.fg 704 Dolce Mohair
.                           3         (4)        4         (5)          5          n.fg 701 Polo
Tillbehör:        Rundstickor 60 cm, 7 mm och 8 mm. Strumpst-jumperst-rundst 40 cm 7 mm till hals.
Masktäthet:    Ca 11-12 m på stickor 8 mm, med 1 tråd av varje garn = 10 cm

Mönstervarv:
V 1 (räta varv): Räta maskor
V 2 (aviga varv): 1 rm, 1 am
Förklaringar:
Ödhpt: lyft över nästa m till höger sticka, sticka 1 rm, drag den lyfta över den stickade.
Dödhpt: lyft över nästa m till höger sticka, sticka ihop 2 rm, drag den lyfta över den stickade.

Fram-, och bakstycke: Lägg på rundsticka 60 cm, 7 mm upp 100(112)124(136)148 m och sticka enligt mönstervarven hela arbetet. När arbetet mäter ca 8(9)10(10)10 cm byts till rundsticka 60 cm 8 mm. Fortsätt som tidigare tills arbetet mäter ca 38(40)42(44)46 cm, då det avmaskas 3 m i var sida på ”avigt varv” enligt följande: sticka 48(54)60(66)72 m, avm 4 m, sticka 46(52)58(64)70, avm 4 m (2 sista är in på ”rv”). Fortsätt nu på rv, och sticka fram-, och tillbaka på rundstickan.

Bakstycke: Nu börjar intagningar för raglan på de räta varven, och de 3 yttersta på varje avigt varv stickas aviga. I början av varvet: 1 rm, 2 rm ihop. I slutet av varvet: När 3 m återstår, 1 ödhpt, 1 rm. Gör denna intagning sammanlagt 15(16)17(18)19 ggr. På intagning 17-18-19 på stl L(XL)XXL görs i början av varvet, 1 rm, 3 rm ihop och en dödhpt i slutet av varvet. Alltså dödhpt på L=1 gång, XL=2 ggr, XXL=3 ggr = 16(20)22(24)26 m kvar. Låt maskorna vila (eller sätt på avmaskningsnål).

Framstycke: Börja på rv. Gör intagningarna på samma sätt, men vid intagning 10(11)12(13)14 avmaskas de mittersta 10(12)12(14)16 m. Fortsätt med intagningar mot ärmen (lika som bak) men gör nu också lika intagning varje rv mot halsen. Ta av garnet när det blir slut på maskor.

Ärmarna stickas med fördel samtidigt fram-, och tillbaka på rundstickan.
Ärmar: Lägg upp 29(29)29(31)31 m på stickor 7 mm, och sticka mönstervarven hela arbetet. Vid ca 8(9)10(10)10 cm byts till sticka 8 mm, och nu börjar ökningar i var sida vart 6:e v sammanlagt 5(5)6(6)6 ggr = 39(39)41(43)43 m. Nu ökas i var sida vart 4:e v sammanlagt 5(5)6(7)8 ggr = 49(49)53(57)59 m. Vid 42(44)46(48)49 cm, avmaskas 3 m i var sida. Nu börjar intagningar för raglan lika som fram-, och bakstycke. Vid intagning 13(13)14(15)15 avmaskas på höger ärm (början av rv) 6(6)7(7)8 m för halsen, och likadant på vänster ärm (början av avigt v). Resten av raglanintagningarna mot bakstycket görs som döhpt och mot framstycket (halsen) görs 2+2 döhpt(3)4(2+2 döhpt) 4 intagningar mot halsen.

Montering: Sy ihop ärmarna, och sy fast dessa på fram-, bakstycke.

Halskant, vid användande av,
Rundsticka/strumpstickor 7 mm:
Sy ihop alla sömmar. Plocka upp 80 m och sticka mönster 4 v. På 5:e v (rätan) minskas på följande sätt: *2 rm ihop, 1 rm, 2 rm ihop, 5 rm*. Upprepa varvet ut. Sticka 1 rm, 1 am (av varv) och avmaska sedan alla maskor löst.
Fäst alla trådar och lägg mellan våta dukar om du tycker det behövs.
Jumperstickor 7 mm: Lämna en sida mot bakstycket öppet och sticka fram och tillbaka.

Ha en riktigt skön stickhöst 🙂
//Maria